Česká zmrzlina z Opočna

Zmrzlinové poháry

Vanilková zmrzlina s kávovou pěnou

Suroviny: vanilková zmrzlina, 100 g cukru, 4 vejce, Amaretto, 125 ml expressa

Ze 4 žloutků se 100 g cukru ušleháme krém v horké vodní lázni. Přidáme 3 lžíce Amaretta a 125 ml (1/8 l) espressa a šleháme asi 5 minut. 8 – 12 kopečků vanilkové zmrzliny rozdělíme do 4 pohárků, zalijeme je krémem a ozdobíme nastrouhanou čokoládou a vaflemi. Ihned podáváme.

Zmrzlinový pohár „Helena“ s pistáciovou zmrzlinou

Suroviny: pistáciová zmrzlina, 500 g půlených meruněk (kompotovaných), BOHEMILK smetana ke šlehání, opražené nudličky mandlí, vafle, jahodová poleva na zmrzlinu (6 – 8 porcí)

Pistáciovou zmrzlinu rozdělíme na vychlazené skleněné talířky. Necháme okapat meruňky a na každý kopeček zmrzliny dáme jednu půlku meruňky, zalijeme ji jahodovou polevou na zmrzlinu. Ozdobíme šlehačkou BOHEMILK, opraženými nudličkami mandlí a vaflemi. 

Zmrzlinový pohár „Alexandra“ s oříškovou zmrzlinou

Suroviny: oříšková zmrzlina, jádra z lískových oříšků a pistácií, BOHEMILK smetana ke šlehání, vaječný likér

Oříškovou zmrzlinu rozdělíme na vychlazené mističky a zalijeme ji 4 – 6 lžícemi vaječného likéru. Zmrzlinu ozdobíme šlehačkou BOHEMILK a nasekanými jádry lískových oříšků a pistácií. Ihned podáváme. 

Broskvový pohár

Suroviny: vanilková zmrzlina, 300 g mražených malin, kompotované broskve, BOHEMILK smetana ke šlehání (4 porce)

Necháme rozmrazit maliny a rozmixujeme je. Broskve necháme okapat a vějířkovitě je nařízneme. Vanilkovou zmrzlinu rozdělíme do 4 pohárů. Na každý pohár vložíme 1 půlku broskve a přelijeme malinovým pyré. Porce ozdobíme šlehačkou BOHEMILK a ihned podáváme. 

Ovocný pohár

Suroviny: vanilková a jahodová zmrzlina, 400 g melounu (nebo 8 koktejlových višní), 1 jablko, 1 banán, jahodová poleva na zmrzlinu, meduňka. (4 porce)

Z dužiny melounu vykrájíme kuličky, jablka přepůlíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na špalíčky. Banán nakrájíme na plátky. Polovinu ovoce rozdělíme do 4 pohárů, přidáme porci jahodové a vanilkové zmrzliny. Navrch dáme zbytek ovoce a polijeme jahodovou polevou. Ozdobíme lístky meduňky a podáváme. 

Meruňky s čokoládovou zmrzlinou

Suroviny: čokoládová zmrzlina, meruňky, loupané mandle, cukr, kávový likér

8-12 meruněk ponoříme na okamžik do vařící vody (nevaříme), ochladíme je ve studené vodě, oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na dílky. Dozlatova opražíme 50 g loupaných mandlí nakrájených na nudličky. K mandlím přidáme 4-6 lžic cukru, necháme ho za stálého míchání rozpustit, přidáme meruňky a dusíme je zakryté asi 5 minut, necháme vychladnout. Připravíme si desertní talířky, na které dospod rozdělíme meruňky a na meruňky dáme připravenou čokoládovou zmrzlinu. Podle chuti pokapeme kávovým likérem a ihned podáváme. 

Banánová miska

Suroviny: vanilková zmrzlina, 200 g hořké čokolády, 180 ml BOHEMILK smetany ke šlehání, 30 g másla BOHEMILK, 4 zralé banány, oříšky (pro 4 osoby)

Do hrnce vložíme 200 g hořké čokolády, asi 180 ml BOHEMILK smetany ke šlehání a 30 g másla BOHEMILK a při nízké teplotě mícháme do hladka. Necháme mírně zchladit. 4 zralé banány po celé délce rozřízneme a položíme na strany podélných nízkých skleněných misek. Mezi banány vložíme zmrzlinu, přelijeme čokoládovým krémem a ozdobíme posekanými oříšky.

Kontakt
Petr Zářecký
Na Olivě 270, 517 73 Opočno
tel.: 776 663 384, privát: 721 466 682
email: zmrzlina.zarecky@seznam.cz
Česká zmrzlina z Opočna
© 2013–2024 morcinko.design, skript smartsolution